Followers

❤ Semua hasil tulisan dalam Ainna's Story tidak ada kaitan dengan sebarang pihak sama ada hidup atau mati. Harap maklum. ❤

Oct 11, 2010

10 nasihat untuk orang bercinta

tadi kan ade la nampak story seorang member nh..
hurm..die baru clash..
sangat sedih..haish.(T_T)
kesian die..
bile dah jumpe story tu kn..
terpikir la nak share something ngan korang..
pasal " 10 nasihat untuk org bercinta"..
ak jumpe article nh kat "iluvislam"..
saje nak share ngan korg..
antara nasihat tu:




1. Janganlah kau membiarkan kemanisan bercinta dihirup sebelum engkau berkahwin dengan 'si dia'.
2. Bercintalah kau dengan nya dengan sekadarnya. Kelak mungkin 'si dia' mungkin bukan jodoh untukmu.
3. Jika kau ingin berbahagia seumur hidup, tahanlah dirimu untuk berbahagia sebelum kau berhak menjadi milik 'si dia'.
4. Jika engkau menyintainya, binalah asas perkahwinan dengan tidak melaggar syariatNYA.
5. Kebahagiaan yang kau lihat sebelum berkahwin hanya palsu, yang hakikinya adalah selepas kau diijabkabulkan.
6. Jikalau engkau inginkan pasangan hidupmu yang terbaik untukmu, maka engkaulah yang patut menjadi yang terbaik dahulu.
7. Membina keserasian sebelum berkahwin bukanlah dengan cara ber'dating', cukuplah sekadar engkau tahu apa yang perlu kau tahu.
8. Bercintalah untuk mencapai cintaNYA.
9. Jika engkau masih belum bercinta, tahanlah dirimu untuk bercinta sehingga yakin cinta tersebut membawamu ke gerbang perkahwinan.
10. Jangan biarkan nafsumu dengan cinta yang tidak diterima disisi ALLAH, kelak ALLAH akan tarik kebahagian darimu.

p/s:
nasihat ni kalau amalkan sure berkat la hidup..
harap-harap ak yang menasihat ni pon akan try to follow..
amiin..



4 ✿ budak chumel ✿:

sonnet™ said... [Reply to comment]

thx ainna for the info ;)

✿AiNnA✿ said... [Reply to comment]

hee..thanx for da visit sis..(^_^)

azana said... [Reply to comment]

smua nasihat d atas 2 btol n sangat berguna....

✿AiNnA✿ said... [Reply to comment]

thanx azana..
moga kite leh same2 ikot.huhu
(^_^)