Followers

❤ Semua hasil tulisan dalam Ainna's Story tidak ada kaitan dengan sebarang pihak sama ada hidup atau mati. Harap maklum. ❤

Jul 5, 2011

Songkhla - Simcard, Prepaid Card & TOT

Assalamualaikum semua.. ^^

Sekarang ni nak story pasal SimCard & Topup kat Thailand ni..
Ade macam2 jenis sebenarnya. 
Tapi kitorang diperkenalkan dengan both 2 sims ni mase mula2 dtg..
..DTAC & Truemove..
Untuk pengetahuan, simcard DTAC selalunya dapat free dekat airport..
For those yang naik flight la.

Yang tak naik flight,  kena beli la. ^^
Based on observations, rate for DTAC kalau call Malaysia much more higher compare to Truemove.

1 min = 9 or 10 baht (DTAC)
1 min = 3-5 baht (Truemove)

** tp cmne pon, lau tak salah la kan,
Malaysia call Thailand lagi murah compare to Thailand call Malaysia** 

Cik Ainna pakai Truemove, so sebagai pengguna tahu la serba sedikit pasal Truemove ni.
Truemove ade dua jenis taw.
Local & International Simcard.
Make sure simcard yg korang beli tu International Simcard and dah daftar. 
Better mase beli tu, mintak tolong pekedai daftarkan.
**nasib kitorang agk baik sebab mase cari simcard, pekedai tu offer diri nak tolong daftarkan.^^ **

tapi yang tak best nye, kitorang dah terbeli pon simcard Local. 
Bile pakai yang local, almost semua bahasa dalam tu Thailand, 
takde langsung English. 

Manual die pon Thai, so camne nak faham kan. =.=
And, one more thing, local simcard tak boleh call Malaysia..hee ^^

Bawah ni ade few photos on Truemove International & Local simcard, DTAC simcard and also Prepaid card. 
**prepaid boleh dibeli melalui online machine, 7E slip or card.**

Simcard Truemove International (49 baht = RM 4.90)
 
Simcard Truemove Local (49 baht = RM4.90)

Simcard DTAC (199 baht = RM19.90)


Topup DTAC

Topup Truemove

Now, story pasal Internet Connection. 
We are using the TOT Wifi. 
Kalau nak guna WIFI ni, kena beli dulu prepaid card. 
Setakat ni, yang nampak just ade 100 baht je. 
Kat 7E pun bolah dapat prepaid card ni. 

1st time user, kena beli 100 baht card and daftar. Tempoh usage pulak dalam 2 jam or 120 minutes je. 

Lepas dah habis 120 minutes tu, boleh la try pakai package yg ditawarkan oleh TOT wifi.

**click for a larger view**
Package for TOT Wifi. (link : TOT Package)

Prepaid card TOT pulak look like this, 

Kalau beli kt TOT Centre, ini lah rupa kad tu ^^

TOT prepaid, available at all 7E outlets ^^

Sekian sahaja sedikit maklumat dari Cik Ainna.
Papai!
(^_^)

Have a nice day..^^









0 ✿ budak chumel ✿: